De erfgoedsector en het coronavirus/Covid-19

De erfgoedsector staat niet stil!

Op deze pagina bieden we een overzicht aan voor de Wase erfgoedspelers over alles wat met de coronamaatregelen en de cultuur- en erfgoedsector te maken heeft. Welke maatregelen gelden er nu en hoe gaan we daar het best mee om?  Deze vragen willen we graag beantwoorden door een verzameling aan actuele tips & tricks ter uwer beschikking te stellen. Voor verdere vragen mag u de erfgoedcel natuurlijk altijd contacteren en daarnaast delen we met plezier alle Wase erfgoedinitiatieven- en activiteiten via onze kanalen, dus twijfel niet om extra info of vragen te mailen naar erfgoedcel@interwaas.be.

  • Vanuit verschillende hoeken wordt opgeroepen om het leven tijdens de coronamaatregelen en de lockdownperiode te documenteren. Zo richtte Erfgoedcel Waasland de Facebookgroep Camera Corona op waar beelden uit het Waasland ten tijde van COVID-19 worden gepost en deed Heemkundige Kring Zwijndrecht en Burcht een oproep om de ervaringen van de inwoners van Zwijndrecht in de lockdownperiode te verzamelen. Draag je hier graag aan bij? Histories VZW zette een aantal handige tips op een rij over hoe en waarom we deze periode moeten documenteren.
  • Tom Waes reist voor een nieuw seizoen van Reizen Waes deze zomer Vlaanderen rond. Hij is op zoek naar tips: een bijzondere plek, een goed verhaal, een interessante traditie, een uniek figuur,… Het Waasland heeft veel te bieden en kijkend Vlaanderen mag het weten, dus vul massaal het invulformulier in zodat Tom Waes deze zomer onze Wase troeven kan ontdekken!
  • De Federatie sociaal-cultureel werk doet een oproep naar steden en gemeenten om lokale verenigingen door de coronacrisis te loodsen: “De coronacrisis hakt er bij lokale verenigingen en organisaties zwaar in, terwijl ze ook op dit moment hun grote meerwaarde voor het sociaal weefsel blijven waarmaken. Daarom roepen de vrijetijdssectoren sport, kunst, cultuur en jeugd samen met erfgoedorganisaties en het circuscentrum lokale besturen op om deze verenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ze stellen een 8-punten plan voor waar elk lokaal bestuur dat het goed voor heeft met hun lokaal verenigingsleven mee aan de slag kan.” Daarnaast berichtte de Federatie sociaal-cultureel werk ook tips voor de voorbereidingen van een mogelijke heropstart, zoals het doorvoeren van een annulatiebeleid, een gefaseerde heropstart en gidsen om veilig terug aan het werk te kunnen. Deze tips vind je hier.
  • Departement Cultuur, Jeugd en Media stelde samen met Cultuurloket een vragen- en antwoordenlijst over COVID-19 en de cultuursector op. Antwoorden op vragen over het annuleren van evenementen, uitkeringen, tickets, schadevergoedingen en nog veel meer vind je hier.
  • Een overzicht van de Vlaamse coronamaatregelen rond cultuur, sport, vrije tijd en toerisme is hier te vinden.

Erfgoedcel Waasland ten tijde van Covid-19

De Nationale Veiligheidsraad treft maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus/Covid-19 tegen te gaan. Daardoor wordt de dienstverlening van de Erfgoedcel Waasland aangepast.

  • De werking van de Erfgoedcel Waasland wordt verder gezet, maar dan voornamelijk van thuis uit. Daardoor zijn we niet bereikbaar via 03/780 52 10, maar wel via de persoonlijke telefoonnummers en e-mail die op onze contactpagina te vinden zijn.
  • Het WODE-onderzoek loopt verder zoals gepland.
  • Het uitlenen van Keuvelkoffers, Praatvaliezen, opnameapparatuur en materiaal voor behoud en beheer wordt tot nader order opgeschort.

De Erfgoedcel blijft dus bereikbaar voor al je erfgoedvragen. In het geval dat even niet lukt, nemen we zelf zo snel mogelijk terug contact op.