Le jardin de la Flandre? - Aspecten van het Wase landschap

Buitenlandse bezoekers wisten het eeuwen geleden al. Het Land van Waas herbergt unieke, maar weinig bekende landschapskenmerken. Niet het feit dat het landschap getekend is door landbouw, maar de manier waarop de cultivering tot ware landschapskunst werd verheven, was (en is nog steeds) voor velen een streling voor het oog. Zo verwees J.B. de Béunie in 1801 naar het Waasland als ‘le jardin de la Flandre’. Erfpunt, Erfgoedcel Waasland, de Gemeente Beveren en de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas organiseren op 25 november 2017 ‘Le jardin de la Flandre? Aspecten van het Wase landschap’ over dit bejubelde landschap. Voor dit colloquium werden sprekers uit verschillende disciplines uitgenodigd om de geschiedenis, evolutie en de vele bijzonderheden van het Wase landschap te belichten.

‘Le jardin de la Flandre? Aspecten van het Wase landschap’

Zaterdag 25 november 2017, van 9u30 tot 17u30

Erfgoedhuis Hof ter Welle, Anna Piersdreef 2, 9120 Beveren

Programma 

09u30   Ontvangst

10u00   Verwelkoming door Johan Smet (Voorzitter Erfpunt en Schepen van Cultuur &

Erfgoed Gemeente Beveren)

10u15   Inleiding door Chris De Beer (Voorzitter K.O.K.W.) en Alain Debbaut (Voorzitter

Colloquium)

10u30   Lezing Landschap in Waas. De herontdekking van verdwenen Wase landschappen door Jeroen Van Vaerenbergh (Erfpunt)

11u00   Lezing Een tuin is een landschap, maar een landschap is geen tuin door em. prof. dr. Marc Antrop (Universiteit Gent)

11u30   Lezing De Wase polders door dr. Iason Jongepier (Universiteit Antwerpen)

12u00   Mogelijkheid tot vragen

12u30   Broodjeslunch en mogelijkheid voor een bezoek aan de tentoonstelling ‘Beveren doorgrond’

14u00   Lezing Eigendomsverhoudingen en de relatie met het landschap (late middeleeuwen – vroegmoderne periode) door dr. Lies Vervaet (Universiteit Gent)

14u30   Lezing Het Wase landschap in de schilderkunst door Filip Fierens (beeldend kunstenaar, oud-docent Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent)

15u00   Mogelijkheid tot vragen

15u30   Enkele concluderende beschouwingen door prof. dr. Erik Thoen (Universiteit Gent)

15u45   Afsluitende receptie met Lieven Dehandschutter (Voorzitter Interwaas - Erfgoedcel Waasland en Burgemeester Stad Sint-Niklaas)

Inschrijven

Inschrijven kost €15 per persoon (incl. lunch en bezoek tentoonstelling ‘Beveren doorgrond’) en kan tot vrijdag 17 november 2017 via het digitale inschrijfformulier 

Bereikbaarheid

Erfgoedhuis Hof ter Welle, Anna Piersdreef 2, 9120 Beveren

  • Met de auto: via de E17 vanuit Antwerpen of Gent. Neem de afrit Beveren. Er is een parking t.h.v. de Lesseliersdreef, 9120 Beveren
  • Met de trein: het station van Beveren ligt op de lijn Antwerpen-Gent. Erfgoedhuis Hof ter Welle ligt op 1 km van het station van Beveren.
  • Met de bus: de lijnen 81, 82 (Lokeren – Antwerpen L.O.), 83 (Kieldrecht – Antwerpen L.O.) en 85 (Sint-Gillis-Waas – Antwerpen L.O.) stoppen aan de halte AZ Sint-Nicolaas.

 

Afgelopen colloquia

De erfgoedcel organiseerde de afgelopen jaren enkele colloquia: we lijsten ze hierna graag voor u op. Wie geïnteresseerd is om hierover meer te vernemen kan contact nemen met de erfgoedcel via erfgoedcel@interwaas.be of op 03 780 52 10.

  • De economische ontwikkeling in het Land van Waas in de 18de eeuw (2007)
  • Willem I en het Koninkrijk der Nederlanden (2015)
  • Metamorfosen van een literaire vos: Reynaert sinds de middeleeuwen (2017)