Print Projecten

Projecten

Hieronder vind je verschillende erfgoedprojecten binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant Land van Waas. Keer regelmatig terug, aangezien dit altijd aangevuld wordt.

Raadpleeg hier ook voorbije projecten...

 Weergave:


Reclame Tide wasmiddel

De Erfgoedbank Waasland (www.waaserfgoed.be) herbergt een schat aan materiaal over het leven in het Waasland in vervlogen tijden. Deze zijn te doorbladeren per collectie, gemeente of materiaalsoort, vrij te doorzoeken of (voor materiaal dat we aan een straat kunnen koppelen) te zien op de kaart. Daarnaast zijn er ook de wisselende online tentoonstellingen, die een hapklare selecties bieden uit het vele materiaal. Laat ook zeker een commentaar achter als je ons meer informatie kan geven over een bepaalde foto!


-> meer
Erfgoedcel Waasland: een nieuwe folder

De Erfgoedcel Waasland is fier haar nieuwe folder te mogen voorstellen.

-> meer
Erfgoedcel Waasland nu ook op Facebook

Wens je op de hoogte te blijven van recent erfgoednieuws uit het Waasland? Volg de erfgoedcel dan op Facebook!

-> meer
Erfgoeddag 2017 - Wase programmabrochure

Wist je dat deze editie in het teken staat van ZORG, een onderwerp waar een boel over te vertellen valt? Dankzij de Wase programmakrant kan je alvast een keuze maken uit het mooie aanbod van maar liefst 33 activiteiten dat de deelnemende gemeenten van het Waasland voor jou hebben samengesteld!

-> meer
Erfgoedontmoeting: Erfgoed en onderwijs in dialoog

Een aanbod van erfgoedorganisaties voor anderstalige nieuwkomers

Leerkrachten - werkzaam in OKAN* of in NT2** - werken soms rond culturele en erfgoed-thema’s. Erfgoedorganisaties stellen hun expertise en collectie graag ter beschikking van deze doelgroepen. Een wederzijdse kennismaking ligt dan ook voor de hand…


-> meer
Erfgoedontmoeting: Op zoek naar raakvlakken tussen gemeenschappen

In onze regio zijn groepen van verschillende gemeenschappen actief. Zij verzamelen mensen die elkaar willen ontmoeten rond een etnisch-culturele identiteit, rond gender, rond gedeelde thema’s zoals koken, taalles enz. Ook erfgoed zit vaak al in hun werking. De erfgoedorganisaties stellen hun expertise en collectie dan ook graag ter beschikking. Een wederzijdse kennismaking ligt dan ook voor de hand!


-> meer

Bent u geïnteresseerd in landbouw en zijn geschiedenis? Dan is dit gloednieuwe boek met prachtige foto’s vast iets voor u! Lees dan snel verder en bestel dit interessante boek!

-> meer
Inspiratiedag Inspirerend erfgoed

Op 24 september organiseren de Oost-Vlaamse erfgoedcellen en het STAM een inspiratiedag over lokale erfgoedprojecten, voor en door vrijwilligers en organisatoren.

-> meer
Keuvelkoffers - Reis door het verleden

Wie graag met ouderen in gesprek gaat over vroeger, kan vanaf nu de Keuvelkoffers van de erfgoedcel ontlenen! Filmpjes, objecten en foto's gebundeld rond de 5 thema's Vrije Tijd, Zorg, Religie, Werk en School vormen een kant-en-klaar aanbod voor dienstencentra, rusthuizen en woonzorgcentra, ziekenhuizen...

-> meer
Ontbijt met een verhaal

Regelmatig kan je in Lokeren of in Kruibeke deelnemen aan Ontbijt met een verhaal. Tijdens een gezellig, goedkoop ontbijt maak je kennis met anderen én met verhalen uit de eigen (en andere) regio. Het Wase erfgoed leent zich prima tot onderwerp van dit Ontbijt!

-> meer
Oscar komt naar je toe

De Erfgoedcel Waasland stapt in het Oscarproject, en gaat zo werken aan het (h)erkennen van de competenties van haar achterban. Oscar waardeert je ervaring!

-> meer
Landbouwmuseum © Erfgoedcel Waasland - fotograaf Stefaan Van Hul

In het overleg agrarische collecties werken het collectiebeheerders uit het Waasland en het Meetjesland samen aan de verschillende collecties agrarisch erfgoed, meer bepaald rond het opstellen van selectiecriteria e.d.

-> meer
Sint-Maarten en Sinterklaas © Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen

Iedereen kent Sinterklaas en Sint-Maarten als dé geversheiligen! Maar weet je ook welke gebruiken verbonden zijn aan deze kindervrienden?

-> meer
Thuiswerkende beschrijvers-vrijwilligers gezocht voor de Erfgoedbank

Om de projectwerking, onder andere in functie van het project Erfgoedspeurders en de Erfgoedbank Waasland (www.waaserfgoed.be) evenals de interne werking van de erfgoedcel te ondersteunen, zoekt de Erfgoedcel Waasland gedreven en dynamische vrijwilligers die graag van thuis uit werken.
Op dit moment willen wij een pool van vrijwilligers creëren, waarop we beroep kunnen doen als er zich veel werk voor de Erfgoedbank aandient.


-> meer
Stedelijk Basisonderwijs Eksaarde; Joliens favoriete erfgoed is een fossiel. Zij maakte er een mooie, kleurrijke toekomstvoorstelling van!

De Erfgoedcel Waasland verzamelde op de deze site een heleboel interessante informatie voor scholen onder het hoofdstukje "Tips voor scholen". Zowel het educatieve aanbod van de Erfgoedcel Waasland als van de Wase erfgoedorganisaties vind je hier terug. Tenslotte worden ook tips en tricks van koepelorganisaties, van Canon Cultuurcel en dergelijke meegegeven over oa subsidies, studiedagen enzovoorts.

-> meer
Voorlezen aan senioren - voorleesfiches

BiblioWaas, het samenwerkingsverband van Wase bibliotheken, startte samen met de openbare bibliotheken van negen Wase gemeenten een (vrijwilligers)voorleeswerking voor senioren in woonzorgcentra op. Ze willen de voorleesvrijwilligers professioneel ondersteunen bij hun activiteiten, o.a. door de opmaak van thema-voorleesfiches. Hiervoor werken BiblioWaas en Erfgoedcel Waasland samen.

-> meer
Archief De Bergeyck © Erfgoedcel Waasland - fotograaf Stefaan Van Hul

Sinds 2013 werken verschillende Wase erfgoedorganisaties aan een overkoepelend, Waas collectieoverleg. Daarmee willen ze nog sterker samenwerken om het Wase erfgoed optimaal te bewaren voor de toekomst.

-> meer
Wase scanner

Scanner zoekt erfgoed! In de Bibliotheca Wasiana kan je vanaf nu gratis je erfgoed scannen.

-> meer
Logo 100 jaar WOI in het Waasland © Erfgoedcel Waasland

In 2014 is het zover: de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog. Ongetwijfeld denken velen hierbij aan de Westhoek, maar ook in de bezette gebieden woedde de oorlog tussen 1914 en 1918 in alle hevigheid...

-> meer
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Waasland
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&catid=41&itemno=0