Erfgoeddag 2021

Erfgoeddag 2021: algemeen

In 2021 vieren we de 20e editie van Erfgoeddag. Het wordt een feestweekend op 24 en 25 april 2021, helemaal in het teken van ‘De Nacht’.

Organiseer je zelf een activiteit?

Neem dan een kijkje hier voor alle nuttige informatie!

Nieuwsgierig naar het programma?

Vanaf 5 april kan je alle activiteiten bekijken op erfgoeddag.be en in de UitDatabank.

Wie benieuwd is naar de activiteiten uit het Waasland, zit hier op de juiste pagina!

Vijdkiosk © Studio Edelweiss
Illustratie: Charlotte Severeyns

Regionale activiteiten

Het regionale aanbod wordt in de mate van het mogelijke zo actueel mogelijk gehouden. Bekijk zeker de pagina’s van de organisatoren zelf. Daar vind je steeds de meest accurate info!

🌼 Buitenactiviteit 👶 Kindvriendelijk ✍ Inschrijven vereist 💻 Online activiteit

Beveren

Kom de eeuwenoude techniek voor keramiek “Raku” met vuur en rook ontdekken op zaterdagavond in Keramiekatelier Leutiglandleven. Meer info vind je op deze site: https://erfgoeddag.be/activiteit/de-ban-van-raku-vuur ; reserveren kan via [email protected] 

Het kunstwerk BAKEN in Verrebroek is de start van een wandelroute met luisterverhaal over archeologie en lokale cultuur. Meer informatie https://erfgoeddag.be/activiteit/baken 👶🌼

Joos Vijd uit Beveren was de opdrachtgever voor het wereldberoemde Lam Gods! In een digitale tentoonstelling van het Erfgoedhuis Hof ter Welle kom je alles te weten over Joos en de opkomst en neergang van één van de machtigste families van Beveren. 💻

Kom de afstammelingen van Vijd ontdekken in een feeërieke sfeer in de Vijdkiosk! Te vinden Groenplein achter Erfgoedhuis Hof ter Welle. Een aanrader! 🌼

Kruibeke

Beleef oude Wase volksverhalen vanuit je living thuis tijdens Erfgoeddag 2021. Radio Barbier zendt namelijk alle podcastverhalen uit! Het programma vind je hier:   https://www.kruibeke.be/nieuwsdetail/3035/erfgoeddag-2021-bij-je-thuis 👶💻

Lokeren

Lotte Mariën brengt twee meeslepende verhalen uit Sprekend Waasland tot leven.  Meer informatie volgt nog! 👶

Moerbeke

Ontdek de verhalen van Sprekend Waasland in een zoektocht door middel van QR-codes in Moerbeke! De info volg je hier. 🌼

Temse

Pasar neemt je mee op dauwwandeling bij de overgang van nacht naar dag mee langs plaatsen in Temse waar vroeger nachtelijke activiteiten plaatsvonden. Meer informatie vind je hier https://erfgoeddag.be/activiteit/geheimen-van-de-nacht 🌼✍

Ontdek alles over de professionele activiteiten tijdens de nacht in Temse in het Molenhuis. Een leuke quiz, gemaakt door de Koninklijke Postzegel- en Erfgoedkring, zorgt voor een ontspannende tocht in een tentoonstelling! Op zaterdag van 14h tot 18h, op zondag van 10h tot 18h, meer info vind je hier.

Kom oude nachtelijke volksverhalen en -gebruiken ontdekken tijdens de zoektocht in Tielrode van Ons Streven. De eerste aanwijzing vind je bij het standbeeld van de Veerman!  Meer info zie: https://erfgoeddag.be/activiteit/het-boeiende-nachtleven-tielrode 🌼👶

Sint-Niklaas

Kom de levenskunst van het genieten ontdekken in het Pijp- en Tabaksmuseum! Je avondlijk bezoek aan het museum wordt bovendien opgeluisterd door een fijn concert! Meer info zie https://www.erfgoeddag.be/activiteit/een-ode-aan-de-levenskunst.  Reserveren kan via [email protected]

Familiekunde Vlaanderen Regio Land van Waas brengt een greep uit overlijdensakten uit het Waasland waarbij de overledene ongeïdentificeerd bleef… Kom ze bekijken in het Mercatormuseum op zaterdag en zondag tussen 11h en 16h! Praktische info vind je hier.

Ontdek de tentoonstellingen van SteM Zwijgershoek, het Mercatormuseum en de Salons in een nachtelijke sfeer! Reserveren is een must! Alle informatie vind je op  https://www.museasintniklaas.be/activiteiten/erfgoednacht-nachtuilen-vliegen-uit ✍👶

Een rustgevend drankje voor het slapengaan? Of net iets energieks wanneer de wekker gaat? Thee kan het allemaal! Ontdek alles over thee, van tradities tot werking, het hele weekend bij RELeaSe Tea.  Meer informatie vind je op https://www.release-tea.com/

Stekene

Hou je van verkleedfeestjes en griezelen?  Zin in een familiewandeling waarin Stekene zich van haar meest mysterieuze kant laat zien? Doe dan zeker deze leuke erfgoedwandeling! Je vindt ze binnenkort op de website van de gemeente. 🌼👶

Waasmunster

Ontdek Waasmunster en haar vele geheimen in een boeiende wandelzoektocht tijdens het hele erfgoedweekend! Meer informatie vind je www.waasmunster.be/erfgoeddag 🌼👶