150 jaar Mechelen-Terneuzen

Een modeltrein rijdt over de symbolische grens België-Nederland op de feestelijke opening van 150 jaar Mechelen-Terneuzen in Hulst, op 20 augustus 2021. © Frederik Vermeulen

De Belgisch-Nederlandse spoorlijn 54 van Mechelen naar Terneuzen bestaat 150 jaar!

Op 26 augustus 1871 reed voor de eerste keer een trein langs het traject. De stoomtrein daverde over de Schelde, dwars door het Waasland, de Nederlandse grens voorbij. De spoorverbinding gaf een enorme boost aan de ontwikkeling van de gebieden aan beide zijden van de grens. Op initiatief van de Werkgroep GrensDorpen vinden er in de periode maart-december 2021 tal van activiteiten plaats: tentoonstellingen, gidsbeurten, fietstochten en nog veel meer. Daarmee herdenken we dit historisch feit en zetten we het erfgoed van deze spoorlijn in de kijker.

Benieuwd naar het programma? Lees het in ons feestkrantje.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check de Facebookpagina.

De partners

Onder meer volgende partners zijn bij het project betrokken: Bib Terneuzen, Bibliotheca Wasiana, Bib Sint-Niklaas, cultuurraad Moerbeke, De Klomp De Klinge vzw, EGTS Linieland van Waas en Hulst, Erfgoedcel Waasland, Erfpunt, Gemeente Puurs, Gemeente Sint-Gillis-Waas, Gemeente Temse, gidsen Zeeuws-Vlaanderen, Heemkundige Kring ERCUS, Heemkundige Kring Terneuzen, Klingspoor, KOKW, Musea Sluiskil, NVBS, OHK de Vier Ambachten, Toerisme Waasland, Smaak van Waas, Stad Hulst, Stad Sint-Niklaas, VTB Cultuur Sint-Niklaas.

Verhalen

Werkgroep Grensdorpen is op zoek naar verhalen over de spoorlijn. Heeft je vader nog bij de spoorweg M-T gewerkt? Hield je moeder een overweg in de gaten? Alle verhalen zijn welkom via grensdorpen@gmail.com.