Projecten

Lopende projecten

Dit zijn de momenteel lopende projecten die de erfgoedcel organiseert of ondersteunt.

M-T-thumbnail

De Belgisch-Nederlandse spoorlijn 54 van Mechelen naar Terneuzen bestaat 150 jaar! Op initiatief van de Werkgroep GrensDorpen vinden er rond de zomer van 2021 tal van activiteiten plaats. Daarmee herdenken we dit historisch feit en zetten we het erfgoed van deze spoorlijn in de kijker.

Foto campagne HBQ

Van augustus tot het najaar van 2021 lopen in Lokeren de Lokerse Queesten: drie wandel- of fietstochten . De HeirbrugQueeste is daar één van. Die leidt je doorheen de Heirbrugstraat. Je ontdekt er erfgoed – zoals de haarsnijderij, de verdwenen cafés en de Spaanse arbeidsmigratie – in een springlevende buurt.

Wase Erfgoedprijs

Met de Wase Erfgoedprijs vestigen we samen met onze partner Erfpunt de aandacht op bijzondere projecten over erfgoed in het Waasland. We gaan op zoek naar projecten die werden gerealiseerd in 2019 of 2020 en die op de één of andere manier cultureel erfgoed in de kijker plaatsten.

Erfgoedbank Waasland

De Erfgoedbank Waasland verzamelt de rijke collecties uit het Waasland: foto’s, kranten, documenten, kaarten en filmpjes van musea, heemkringen, archieven en privécollecties. Blader per stad of gemeente, verken de thematische expo’s, of ga gericht zoeken en laat je verrassen!

kerkinventarisatie

De erfgoedcel wil samen met de provincie Oost-Vlaanderen de Wase kerkcollecties inventariseren, fotograferen en digitaliseren. Dit vraagt een grote inspanning, want in onze gemeenten zijn er meer dan 50 parochiekerken. Daarom werken we met vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed.

WODE-thumbnail

WODE staat voor Wetenschappelijk Onderzoek naar de Deelcollecties cultureel Erfgoed in het Waasland. In 2008 liet de erfgoedcel een onderzoek uitvoeren om zicht te krijgen op de Wase deelcollecties. In 2020 werd het onderzoek opnieuw uitgevoerd, om de gegevens te actualiseren en te verrijken.

klas

Op zondag 24 april 2022 duikt de cultureel-erfgoedsector in het thema ‘school’. Ook in het Waasland zetten we die dag het schoolerfgoed centraal. Tegelijk nodigen we alle leerlingen, leerkrachten en directies uit om op school kennis te maken met erfgoed.

Home page

In het najaar van 2020 lanceerde de Erfgoedcel Waasland de podcast Sprekend Waasland. Tien vertellers gingen enthousiast aan de slag met oude Wase volksverhalen en staken ze in een nieuw jasje. Hun verhalen werden niet opgeschreven, maar ingesproken. Zo kan jij ze beluisteren.

Voorbije projecten

Voor een overzicht van onze voorbije projecten, klik hier.

Vormingen

Aankomende vormingen

Momenteel zijn er geen vormingen gepland.
 

Voorbije vormingen

Voor een overzicht van onze voorbije vormingen, klik hier.

Publicaties

Dit is een selectie van de publicaties die de erfgoedcel uitgaf sinds haar oprichting.

WODE staat voor Wetenschappelijk Onderzoek naar de Deelcollecties cultureel Erfgoed in het Waasland. Het rapport van 2020 is een nieuwe versie van het onderzoek dat voor het eerst in 2008 werd uitgevoerd.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport of hier voor de ingekorte publieksversie.

In het kader van Weerbaar Waasland (zie Voorbije projecten) bracht de erfgoedcel een bronnenpakket uit voor leerkrachten. Het helpt je om de lessen over de Eerste Wereldoorlog een lokale, Wase insteek te geven.

Klik hier om het bronnenpakket te downloaden.

In deze handige brochure stelde de erfgoedcel in de beleidsperiode 2015-2020 de eigen werking voor. Benieuwd waarvoor je bij ons terecht kan? Dan krijg je hier een eerste introductie.

Klik hier om de brochure te downloaden.

Wie kent het landbouwmuseum van de Landelijke Gilde van Stekene? Paul De Schepper inventariseerde elk stuk van de collectie, en maakte er een lees- en kijkboek van.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen in heel wat bibliotheken, waaronder die van Stekene.

Dit eenmalig tijdschrift kadert in het project Verzameldingen (zie Voorbije projecten). Het zet het erfgoed van privépersonen in het Waasland in de kijker, via artikels, interviews, tips en weetjes.

Je kan het nummer aankopen bij de erfgoedcel. Neem daarvoor contact op met ons.

Dit boek is deel van het project Potige Polders (zie Voorbije projecten). Maar liefst 13 auteurs buigen zich over allerhande aspecten van de geschiedenis van de Wase polders.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen via de Bib.

Dit draaiboek is een praktische handleiding voor een project rond mondelinge geschiedenis in het secundair onderwijs. De erfgoedcel werkte ze samen uit met de Erfgoedcel Mechelen, Lessius Mechelen en FARO.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen via de Bib.

In het najaar van 2010 lanceerde de erfgoedcel een essaywedstrijd met de vraag of er zoiets bestaat als een ‘Waaslander’. Vier essays vielen in de prijzen. Je ontdekt ze in een themanummer van de Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas.

Klik hier om het nummer te downloaden.

Dit krantje verscheen bij de eerste lancering van de Erfgoedbank Waasland. Ontdek wat er te vinden is en kom helemaal in de sfeer van het Waasland uit de oude doos.

Klik hier om het krantje te downloaden.

Ben je leerkracht Nederlands in een middelbare school? Deze bundel is voor jou bedoeld! Ze is boordevol suggesties om in de klas creatief aan de slag te gaan met Reynaert en andere schelmenverhalen.

Klik hier om de bundel te downloaden.

Deze bundel bevat het aanbod van Wase erfgoedorganisaties voor het onderwijs, bij datum van publicatie. Laat je inspireren tot allerlei boeiende ontdekkingstochten in het Waasland of in de eigen klas.

Klik hier om de bundel te downloaden.

In het kader van het Waas reuzenjaar bracht de erfgoedcel deze jaarkalender uit. Elke maand stelt enkele reuzen voor, met historiek en weetjes. Achterin vind je een ‘Wie is wie’ van de Wase reuzen.

Klik hier om (een gecomprimeerde versie van) de kalender te downloaden.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2008 maakte de erfgoedcel samen met Wase lagere scholen een toffe verjaardagskalender, vol foto’s en weetjes. Per maand stellen leerlingen hun favoriete erfgoed voor.

Klik hier om de kalender te downloaden.

Voor 50 jaar Expo ‘58 bundelden de erfgoedcellen hun krachten. Ze interviewden honderden getuigen en verzamelden duizenden foto’s en documenten. Lees het resultaat in dit feestelijk boek.

Je kan het boek ontlenen via de Bib.

Voor 50 jaar Expo ’58 publiceerde de erfgoedcel een eigen onderzoeksrapport. Lees over de Wase bedrijvigheid op de beroemde wereldtentoonstelling en over de invloed ervan in het Waasland

Klik hier om het rapport te downloaden.

WODE staat voor Wetenschappelijk Onderzoek naar de Deelcollecties cultureel Erfgoed in het Waasland. In 2008 liet de erfgoedcel Waasland dit onderzoek voor het eerst uitvoeren. In 2020 werd een nieuwe versie uitgewerkt, die de resultaten actualiseert en uitbreidt.

Klik hier om het rapport van 2008 te lezen.

Deze brochure stelt de Wase musea en andere boeiende erfgoedplekken in de regio voor. Per gemeente vind je een handig overzicht met kaartje. Dat smaakt vast naar meer!

Klik hier om de brochure te downloaden.

Vijf jeugdauteurs – Dirk Bracke, Rob Baetens, Moniek Vermeulen, Dirk Nielandt en Frank Pollet – herschreven oude Wase volksvertellingen tot spannende griezelverhalen. Kwelgeesten, heksen en duivels komen zo tot leven. Een must voor elke jonge griezelaar!

Klik hier om het boek te downloaden of ontleen het via de Bib. Krijg je niet genoeg van Wase volksverhalen? Duik dan in de Vlaamse Volksverhalenbank!

Deze archiefkrant is deel van Archief op het spoor (zie Voorbije projecten). Duik in de wondere wereld van de Wase archieven, via boeiende artikels, interviews en reportages.

Klik hier om het krantje te downloaden.