Projecten

Lopende projecten

Dit zijn de momenteel lopende projecten die de erfgoedcel organiseert of ondersteunt.

Karel Heirbaut-thumbnail

Vanaf het voorjaar van 2022 voeren we onderzoek naar de migratiegeschiedenis in onze regio vanaf de wederopbouw van België na de Tweede Wereldoorlog tot en met de superdiverse maatschappij van vandaag. Dat zal de basis vormen om verder te werken rond migratie-erfgoed.

logokapelletjes_liggend

PARCUM start in 2022 een grootschalig project over kapelletjes, hun erfgoed en de mensen die er al jaren zorg voor dragen. De erfgoedcel ondersteunt binnen onze regio. Het project zal resulteren in een referentiewebsite, een toolbox en een publieksboek met prikkelende verhalen.

kerkinventarisatie

De erfgoedcel wil samen met de provincie Oost-Vlaanderen de Wase kerkcollecties inventariseren, fotograferen en digitaliseren. Dit vraagt een grote inspanning, want in onze gemeenten zijn er meer dan 50 parochiekerken. Daarom werken we met vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed.

Hilal_logo

Het erfgoedproject Hilal (Arabisch voor ‘wassende maan’) brengt de diversiteit van het moskee-erfgoed in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht. Het driejarige project is een initiatief van KADOC. Zij werken daarvoor samen met erfgoedspelers en met organisaties van de geloofsgemeenschappen.

LOGO_WAAHZ_WIT

Midden december 2022 verschijnt het eerste nummer van een gloednieuw Waas magazine voor cultuur en erfgoed: WAAHZ! Dit gratis magazine is een initiatief van Cultuurtuin WAAS, de Erfgoedcel Waasland en Interwaas, in nauwe samenwerking met de 10 Wase steden en gemeenten.

Meer dan de muze Clio_tegel

Vrouwen zijn alom aanwezig in de geschiedenis van onze regio en verdienen een plek op de onderzoekstafel van de historicus. Toch staan ze niet op het voorplan van lokale en regionale geschiedschrijving. Op zaterdag 19 november 2022 buigen historici zich over deze kwestie.

Erfgoedbank Waasland

De Erfgoedbank Waasland verzamelt de rijke collecties uit het Waasland: foto’s, kranten, documenten, kaarten en filmpjes van musea, heemkringen, archieven en privécollecties. Blader per stad of gemeente, verken de thematische expo’s, of ga gericht zoeken en laat je verrassen!

Wase Erfgoedprijs

Met de Wase Erfgoedprijs vestigen we met Erfpunt de aandacht op bijzondere projecten over erfgoed in het Waasland. We gaan afwisselend op zoek naar cultureel-erfgoed- en onroerend-erfgoedprojecten. Lees hier over de prijzen en de volgende editie, of bekijk de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

klas

Op zondag 24 april 2022 dook de cultureel-erfgoedsector in het thema ‘school’. Ook in het Waasland zetten we die dag het schoolerfgoed centraal. Tegelijk nodigden we alle leerlingen, leerkrachten en directies uit om op school kennis te maken met erfgoed.

Voorbije projecten

Voor een overzicht van onze voorbije projecten, klik hier.

Publicaties

Dit is een selectie van de publicaties die de erfgoedcel uitgaf sinds haar oprichting. De meeste daarvan kan je hier gratis downloaden.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2023 gaven we dit boekje uit vol beestige erfgoedobjecten: één per collectie van de 13 Wase heem- en oudheidkundige kringen.

Voor alle schattenjagers is er deze webversie.

WODE staat voor Wetenschappelijk Onderzoek naar de Deelcollecties cultureel Erfgoed in het Waasland. Het rapport van 2020 is een nieuwe versie van het onderzoek dat voor het eerst in 2008 werd uitgevoerd.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport of hier voor de ingekorte publieksversie.

In het kader van Weerbaar Waasland (zie Voorbije projecten) bracht de erfgoedcel een bronnenpakket uit voor leerkrachten. Het helpt je om de lessen over de Eerste Wereldoorlog een lokale, Wase insteek te geven.

Klik hier om het bronnenpakket te downloaden.

In deze handige brochure stelde de erfgoedcel in de beleidsperiode 2015-2020 de eigen werking voor. Benieuwd waarvoor je bij ons terecht kan? Dan krijg je hier een eerste introductie.

Klik hier om de brochure te downloaden.

Wie kent het landbouwmuseum van de Landelijke Gilde van Stekene? Paul De Schepper inventariseerde elk stuk van de collectie, en maakte er een lees- en kijkboek van.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen in heel wat bibliotheken, waaronder die van Stekene.

Dit eenmalig tijdschrift kadert in het project Verzameldingen (zie Voorbije projecten). Het zet het erfgoed van privépersonen in het Waasland in de kijker, via artikels, interviews, tips en weetjes.

Klik hier om het tijdschrift te downloaden.

Dit boek is deel van het project Potige Polders (zie Voorbije projecten). Maar liefst 13 auteurs buigen zich over allerhande aspecten van de geschiedenis van de Wase polders.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen via de Bib.

Dit draaiboek is een praktische handleiding voor een project rond mondelinge geschiedenis in het secundair onderwijs. De erfgoedcel werkte ze samen uit met de Erfgoedcel Mechelen, Lessius Mechelen en FARO.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen via de Bib.

In het najaar van 2010 lanceerde de erfgoedcel een essaywedstrijd met de vraag of er zoiets bestaat als een ‘Waaslander’. Vier essays vielen in de prijzen. Je ontdekt ze in een themanummer van de Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas.

Klik hier om het nummer te downloaden.

Dit krantje verscheen bij de eerste lancering van de Erfgoedbank Waasland. Ontdek wat er te vinden is en kom helemaal in de sfeer van het Waasland uit de oude doos.

Klik hier om het krantje te downloaden.

Ben je leerkracht Nederlands in een middelbare school? Deze bundel is voor jou bedoeld! Ze is boordevol suggesties om in de klas creatief aan de slag te gaan met Reynaert en andere schelmenverhalen.

Klik hier om de bundel te downloaden.

Deze bundel bevat het aanbod van Wase erfgoedorganisaties voor het onderwijs, bij datum van publicatie. Laat je inspireren tot allerlei boeiende ontdekkingstochten in het Waasland of in de eigen klas.

Klik hier om de bundel te downloaden.

In het kader van het Waas reuzenjaar bracht de erfgoedcel deze jaarkalender uit. Elke maand stelt enkele reuzen voor, met historiek en weetjes. Achterin vind je een ‘Wie is wie’ van de Wase reuzen.

Klik hier om (een gecomprimeerde versie van) de kalender te downloaden.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2008 maakte de erfgoedcel samen met Wase lagere scholen een toffe verjaardagskalender, vol foto’s en weetjes. Per maand stellen leerlingen hun favoriete erfgoed voor.

Klik hier om de kalender te downloaden.

Voor 50 jaar Expo ‘58 bundelden de erfgoedcellen hun krachten. Ze interviewden honderden getuigen en verzamelden duizenden foto’s en documenten. Lees het resultaat in dit feestelijk boek.

Je kan het boek ontlenen via de Bib.

Voor 50 jaar Expo ’58 publiceerde de erfgoedcel een eigen onderzoeksrapport. Lees over de Wase bedrijvigheid op de beroemde wereldtentoonstelling en over de invloed ervan in het Waasland

Klik hier om het rapport te downloaden.

WODE staat voor Wetenschappelijk Onderzoek naar de Deelcollecties cultureel Erfgoed in het Waasland. In 2008 liet de erfgoedcel Waasland dit onderzoek voor het eerst uitvoeren. In 2020 werd een nieuwe versie uitgewerkt, die de resultaten actualiseert en uitbreidt.

Klik hier om het rapport van 2008 te lezen.

Deze brochure stelt de Wase musea en andere boeiende erfgoedplekken in de regio voor. Per gemeente vind je een handig overzicht met kaartje. Dat smaakt vast naar meer!

Klik hier om de brochure te downloaden.

Vijf jeugdauteurs – Dirk Bracke, Rob Baetens, Moniek Vermeulen, Dirk Nielandt en Frank Pollet – herschreven oude Wase volksvertellingen tot spannende griezelverhalen. Kwelgeesten, heksen en duivels komen zo tot leven. Een must voor elke jonge griezelaar!

Klik hier om het boek te downloaden of ontleen het via de Bib. Krijg je niet genoeg van Wase volksverhalen? Duik dan in de Vlaamse Volksverhalenbank!

Deze archiefkrant is deel van Archief op het spoor (zie Voorbije projecten). Duik in de wondere wereld van de Wase archieven, via boeiende artikels, interviews en reportages.

Klik hier om het krantje te downloaden.