Erfgoeddagweek: aanbod Wase klasbakken

In de Erfgoeddag-week van 25 tot 29 april 2022 trekken tal van erfgoedmedewerkers met uiteenlopende expertises naar de klas, als erfgoedklasbak. Ook bij jou in de klas? Bekijk dit boeiende aanbod voor het Waasland en laat een erfgoedmedewerker een lesuur van je overnemen, gratis bovendien. Want Erfgoeddag maakt school!

Het Reynaertverhaal verpakt als kamishibai

Het Reynaertgenootschap zet in op literair erfgoed en educatie. Zo ontwikkelden we een mooi geïllustreerde Reynaertkamishibai voor het onderwijs die beschikbaar is in de Wase bibliotheken. Met Erfgoedklasbakken brengen we de Reynaertkamishibai graag zelf naar de klas. Aan de hand van dit fraaie verteltheatertje maken de kinderen kennis met het verhaal van Reynaert de vos.

 • Geschikt voor: gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
 • Beschikbaarheid: van maandag 25 april tot vrijdag 29 april
 • Organisatie: Reynaertgenootschap.

Deze klasbak is beschikbaar in regio Waasland, of eventueel digitaal indien de maatregelen plaatsbezoek niet toestaan. Reservering verplicht.  Reserveren kan tot 1 april via info@reynaertgenootschap.be .

Het verleden volgens de archieven van Temse

We nemen leerlingen mee in het verleden van de gemeente Temse en laten hen kennismaken met verschillende bronnen die uit het gemeentearchief komen. Op die manier komen de leerlingen meer te weten over archief/informatiebeheer, stamboomonderzoek, historisch onderzoek … naargelang wat hen interesseert.

 • Geschikt voor:  gewoon lager onderwijs
 • Beschikbaarheid: vtot 
 • Lokaal Bestuur Temse.

De regio is beperkt tot gemeente Temse. Reservering verplicht. Reserveren kan tot 1 april, 18u. via lien.vanraemdonck@temse.be .

Van in de aarde tot in het museum, het werk van een archeologisch conservator

Deze klasbak geeft een interactieve presentatie over wat een archeologisch conservator nu juist doet: van het assisteren van archeologen op het terrein bij het lichten van kwetsbare vondsten naar het eerste onderzoek, zoals het nemen van röntgenfoto’s en de eerste analyses, tot het vrijleggen en stabiliseren van de objecten zodat ze in het museum tentoongesteld kunnen worden.

 • Beschikbaarheid: van maandag 25 april tot vrijdag 29 april
 • Organisatie: Erfpunt.

De klasbak is bereid om langs te gaan in scholen die vlot bereikbaar zijn via openbaar vervoer in Oost-Vlaanderen of Antwerpen. Reservering verplicht. Reserveren kan tot 22 april via els.tielemans@erfpunt.be .

Een landschap vol geschiedenis. Speuren naar het verleden via digitale kaarten

Rondom ons zijn sporen van duizenden jaren ontwikkeling te vinden, niet alleen onder maar ook boven de grond. Soms zijn ze duidelijk herkenbaar, maar vaak zijn ze alleen nog zichtbaar voor wie er bewust naar op zoek gaat. Wij tonen je hoe je met behulp van online beschikbare digitale kaarten zelf het verleden van jouw woonplaats kan opsporen.

 • Beschikbaarheid: van maandag 25 april tot vrijdag 29 april
 • Organisatie: Erfpunt.

We komen langs in scholen in de regio Waasland (Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Zwijndrecht). Reservering verplicht. Reserveren kan tot 31 maart via stephan.delaruelle@erfpunt.be .

HommelLes

HommelLes is een workshop rond een typisch instrument uit onze streken: de hommel, ook wel vlier genoemd. Lesgever Pieter-Jan Van Kerckhoven neemt de kinderen mee in de wereld van dit eenvoudig aan te leren instrument. Elke leerling krijgt een eigen hommeltje ter beschikking om te leren bespelen. Verwacht je aan een lesuurtje vertellen, speel- en zingplezier!

 • Geschikt voor: 3de graad lager onderwijs
 • Beschikbaarheid: van maandag 25 april tot woensdag 27 april
 • Organisatie: Muziekclub ’t Ey.

Wij trekken graag naar de scholen! We beschikken over 30 hommeltjes dus een workshop kan maximaal voor 30 leerlingen plaatsvinden. Reservering verplicht. Reserveren kan tot 15 april via tey@skynet.be .

Kant op school

Kantschool Artofil laat je kennis maken met hedendaagse kantcreaties, gemaakt naar traditionele kanttechnieken. Het Vlaamse erfgoed van weleer zorgt voor de kunst van morgen.  Wij kunnen op julie school een korte voordracht houden met aansluitend een oefenmoment. Dit kan echter ook georganiseerd worden in Huis de Fortune in Elversele.

 • Geschikt voor: 2de en 3de graad lager onderwijs, secundair onderwijs
 • Beschikbaarheid: van maandag 25 april tot vrijdag 29 april
 • Organisatie: Kantschool Artofil.

Reservering verplicht. Reserveren kan via nadine@artofil.be .