Belgische stokerijen als Linked Open Data (LOD)

De Erfgoedcel Waasland is communicatiepartner binnen het grote project “Belgische stokerijen als Linked Open Data (LOD)”. Dat is een samenwerking van het Jenevermuseum Hasselt, meemoo, het Industriemuseum, Histories, Centrum voor Agrarische Geschiedenis en verschillende erfgoedcellen. Het doel? Kennis over het Belgische jenevererfgoed ontsluiten voor het grote publiek via Wiki-platformen.

Jenevererfgoed

Het Jenevermuseum bezit unieke informatie over stokers en stokerijen die relevant zijn voor het jenevererfgoed in België. Het museum heeft de ambitie om zich nog sterker te profileren als kennis- en expertisecentrum over jenever en gedistilleerde dranken. Daarvoor wil het deze informatie zo toegankelijk mogelijk maken en met zo veel mogelijk andere collecties en bronnen verbinden.

Bedoeling is dat in het kader van de project de 250 (verdwenen) Belgische stokerijen ontsloten worden via Wikipedia. In die lijst zijn ook drie jeneverstokerijen uit het Waasland opgenomen:

  • Verhofstede, Nieuwkerken-Waas
  • Mijn Druppeltje, Temse
  • ’t Zwaantje, Temse

Distill-a-thons 

In het kader van het project organiseert men een reeks zogenaamde “distill-a-thons”.

Dat zijn schrijfsessies waarin we de vele verhalen over jeneverstokerijen, uit verleden en heden, naar Wikipedia overbrengen. Men maakt je niet alleen wegwijs in de online encyclopedie, je krijgt ook de kans om in de wereld van de jeneverstokerijen te duiken en jouw kennis te delen en meer bekendheid te geven.

Zin om mee de geschiedenis van stokerijen neer te pennen? Schrijf je dan zeker in voor één of meerdere sessies!

Deze eerste drie distill-a-thons focussen op stokerijen in Limburg en vinden plaats in het Jenevermuseum Hasselt.

  • Distill-a-thon 1: 4 oktober 2023 van 11u tot 17u, incl. broodjeslunch en facultatieve rondleiding door de expo ‘IJzersterk. Belgische emailborden voor sterkedrank’ 
  • Distill-a-thon 2: 17 oktober 2023 van 13u30 tot 17u 
  • Distill-a-thon 3: 25 november 2023 van 13u30 tot 17u 

De volgende drie distill-a-thons focussen op stokerijen in Oost-Vlaanderen. We laten je weten wanneer de inschrijvingen worden geopend.