Belgische stokerijen als Linked Open Data (LOD)

De Erfgoedcel Waasland is communicatiepartner binnen het grote project “Belgische stokerijen als Linked Open Data (LOD)”. Dat is een samenwerking van het Jenevermuseum Hasselt, meemoo, het Industriemuseum, Histories, Centrum voor Agrarische Geschiedenis en verschillende erfgoedcellen. Het doel? Kennis over het Belgische jenevererfgoed ontsluiten voor het grote publiek via Wiki-platformen.

Jenevererfgoed

Het Jenevermuseum bezit unieke informatie over stokers en stokerijen die relevant zijn voor het jenevererfgoed in België. Het museum heeft de ambitie om zich nog sterker te profileren als kennis- en expertisecentrum over jenever en gedistilleerde dranken. Daarvoor wil het deze informatie zo toegankelijk mogelijk maken en met zo veel mogelijk andere collecties en bronnen verbinden.

Bedoeling is dat in het kader van de project de 250 (verdwenen) Belgische stokerijen ontsloten worden via Wikipedia. In die lijst zijn ook drie jeneverstokerijen uit het Waasland opgenomen:

Distill-a-thons 

In het kader van het project organiseert men een reeks zogenaamde “distill-a-thons”.

Dat zijn schrijfsessies waarin we de vele verhalen over jeneverstokerijen, uit verleden en heden, naar Wikipedia overbrengen. Men maakt je niet alleen wegwijs in de online encyclopedie, je krijgt ook de kans om in de wereld van de jeneverstokerijen te duiken en jouw kennis te delen en meer bekendheid te geven.

Zin om mee de geschiedenis van stokerijen neer te pennen? Schrijf je dan zeker in voor één of meerdere sessies!

  • 7 december 2023: van 10u30 tot 17u in Abdij Maagdendale (Maagdendale 31, 9639 Oudenaarde)
  • 25 januari 2024: van 9u-17u in Stokerij Filliers (Leernsesteenweg 5, 9800 Deinze)
  • 8 februari 2024: van 15u00 tot 19u in Industriemuseum (Minnemeers 10, 9000 Gent)