Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap

© SteM Sint-Niklaas

Wil je als meester jouw kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Ben je een enthousiaste leerling die je vakkennis wil verruimen? Dan is een meester-leerlingtraject misschien iets voor jou.

Over het meester-leerlingtraject

Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die één of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. twee jaar) in de leer nemen om hen de knepen van het vak te leren. 

Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie. Het kan gaan om ambachten, maar denk ook aan bepaalde toegepaste kunsten, podiumkunsten, culinair erfgoed, rituelen, verteltradities… Het doorgeven van dit soort vakmanschap is nodig om het levend te houden. In de online gids Borgen voor morgen: Vakmanschap doorgeven in meester-leerlingtrajecten vind je een aantal inspirerende voorbeelden. 

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseert op 28 april een online infosessie, waarin je meer uitleg krijgt bij de nieuwe beursronde. Zo weet je ook meteen of je in aanmerking komt voor een beurs. Schrijf je hier in. 

Meester-leerling in het Waasland

SteM Sint-Niklaas diende vorig jaar, in 2021, met succes een beursaanvraag in. Momenteel lopen er twee nieuwe personen rond in het breimuseum. De komende twee jaar gaan zij er gedurende één dag per week alles leren over (industrieel) breien.

Het doel van dit meester-leerling traject is om zo veel mogelijk kennis door te geven en dit prachtige culturele erfgoed niet verloren te laten gaan.