Een aantrekkelijk vrijwilligersmerk: over de structuur én cultuur van je werking

© Lore Steveninck voor de Erfgoedcel Waasland en Erfpunt

Opzet

De perceptie leeft dat mensen moeilijk te motiveren zijn tot vrijwilligerswerk, laat staan hen te motiveren tot een vast engagement. De realiteit is eerder dat er anno 2022 een enorm vrijetijdsaanbod is en het vrijwilligerswerk daar een onderdeel van is.

Vrijwilligers gaan permanent op zoek naar de plaats waar het leuk is én waar ze zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen om een bijdrage te leveren.

Wil je met jouw cultuur- of erfgoedorganisatie vrijwilligers aantrekken, dan moet je meer dan ooit nadenken over hoe je vrijwilligerswerk wilt vormgeven. Mensen willen zich zeker nog engageren, alleen is de manier waarop zij hun engagement willen aangaan de laatste decennia sterk gewijzigd.

Wat betekent dit voor organisatoren van vrijwilligerswerk? Wat betekent dat voor bestuurders van verenigingen?

Waar ligt de sleutel tot succes bij het zoeken naar en vinden van nieuwe vrijwilligers? Op welke manier komt jouw organisatie naar buiten? Hoe trek je bewust vrijwilligers aan?

Een expert van Vrijwilligerswerkwerkt neemt je doorheen een interactieve sessie van 2,5 u mee in wat hedendaagse, aankomende vrijwilligers boeit, wat hen aantrekt. Deze analyse leggen we naast de analyse over de aantrekkelijkheid van jouw eigen werking. Hoe kan je een aantrekkelijke organisatie zijn voor gedreven mensen? En hoe krijg je mensen over de streep om voor jouw organisatie te kiezen?

Kortom, hoe kan jouw cultuur- of erfgoedorganisatie er één zijn waar een vrijwilliger graag wil terechtkomen én graag wil terugkomen?

Praktisch

Organisatie: Cultuurtuin WAAS, de Erfgoedcel Waasland en Erfpunt Academie.

Datum: donderdag 9 februari 2023.

Uur: 19:30 – 22:00 uur, verwelkoming vanaf 19:15 uur.

Locatie: Interwaas (Lamstraat 113, Sint-Niklaas). Parking is voorzien achteraan het gebouw.

Lesgever: Margot Mys van Vrijwilligerswerkwerkt.

Deelname is gratis. De plaatsen zijn beperkt, dus inschrijven verplicht. Let op: de vorming staat alleen open voor wie actief is in een vrijwilligersorganisatie in het Wase cultuur- en erfgoedveld.