Wase Erfgoedprijs

Sinds 2019 organiseren de Erfgoedcel Waasland en Erfpunt samen de Wase Erfgoedprijs. Ze wordt jaarlijks afwisselend uitgereikt aan een cultureel erfgoedproject of een onroerend erfgoedproject.

Editie 2023

Het is tijd voor de vijfde editie van de Wase Erfgoedprijs!

18 cultureel-erfgoedprojecten zijn genomineerd. Ontmoet ze op WaseErfgoedprijs.be en in het onderstaande filmpje.

Heb je een persoonlijke favoriet? Laat je stem horen! Tot 20 oktober, 12u kan je stemmen voor de Publieksprijs 2023.

De ontvankelijke dossiers maken we over aan onze vakjury. De genomineerden maken kans op één van enkele prijzen, die we bekendmaken op een plechtige uitreiking in het najaar.

Meer info over de Wase Erfgoedprijs? Blijf op de hoogte via WaseErfgoedprijs.be

Winnaars editie 2022

Op zaterdag 22 oktober 2022 reikten Erfpunt en de Erfgoedcel Waasland de Wase Erfgoedprijs 2022 uit aan BAKEN, het project aan het Logistiek Park Waasland dat herinnert aan de grootschalige prehistorische opgravingen die er plaatsvonden. BAKEN is een project van Maatschappij Linkerscheldeoever. Het opvallende kunstwerk in corenstaal is een creatie van de kunstenaars Niko Van Stichel en Lut Vandebos. De podcast rond het kunstwerk werd uitgewerkt door Erfpunt en auteur Karen Dierickx.

De twee andere laureaten zijn de herbestemming van de Paterskerk in Sint-Niklaas en het project “Erfgoedhuizen in Stekene” door Basisschool de Molenberg.

Net als de vorige jaren zet de Wase Erfgoedprijs een persoon in de kijker die zich onderscheidt door een jarenlange en tomeloze inzet voor het Wase erfgoed. Dit jaar schoven de bestuursorganen van beide organisaties Richard Willems naar voor.

De Erfgoedzoektocht doorheen Kemzeke van de Vrije Basisschool 7-sprong mag zich de publiekslieveling van 2022 noemen.

Van harte proficiat aan alle laureaten en winnaars, maar ook aan alle fantastische projecten die genomineerd waren!

De winnaars van de Wase Erfgoedprijs 2022 op de uitreiking in de Mosterdpot te Temse. Foto: Stefaan van Hul.

Editie van 2021

In 2021 lag de focus van de Wase Erfgoedprijs op cultureel erfgoed.

Op zaterdag 27 november 2021 werd door Erfpunt en de Erfgoedcel Waasland de Wase Erfgoedprijs 2021 uitgereikt aan het publieksproject “Talen kleuren de wereld” van de Bib Sint-Niklaas. De erfgoedsite Klingspoor (De Klomp De Klinge vzw en gemeente Sint-Gillis-Waas) en de tentoonstelling “Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu” (Davidsfonds Beveren-Zuid) waren de andere laureaten.

De Prijs van Algemene Verdienste ging naar Anthony Demey. En Red de Oldtimer vzw sleepte de Publieksprijs in de wacht.

We bundelden de hoogtepunten van de uitreiking in een filmpje. Veel kijkplezier!

Over de Wase Erfgoedprijs

Met de Wase Erfgoedprijs willen we de aandacht vestigen op bijzondere projecten over het Wase erfgoed in de ruimste betekenis van het woord. We gaan op zoek naar projecten die in het Waasland of daarbuiten werden gerealiseerd en die op de een of andere manier bijdragen tot de verruiming en de verdieping van de kennis over het Wase erfgoed en de verspreiding ervan naar een breder publiek.

Een vakjury beoordeelt de ingezonden projecten op basis van hun verdienste, hun voorbeeldfunctie, hun vernieuwend karakter en hun maatschappelijke relevantie. Ze bekroont drie laureaten, waarvan één hoofdwinnaar. De laureaten ontvangen elk een bedrag van 500 euro. De winnaar ontvangt een bedrag van 1000 euro: 500 euro als laureaat en 500 euro daarbovenop als winnaarsbonus.