Wase Erfgoedprijs 2022

Sinds 2019 organiseren de Erfgoedcel Waasland en Erfpunt samen de Wase Erfgoedprijs. Ze wordt jaarlijks afwisselend uitgereikt aan een cultureel erfgoedproject of een onroerend erfgoedproject.

In de editie van 2022 staat het onroerend erfgoed centraal. Onroerend erfgoed is erfgoed dat boven- en/of ondergronds bewaard is en een waarde heeft op archeologisch, bouwkundig of landschappelijk vlak.

De termijn voor kandidaturen werd afgesloten op 15 mei. Achter de schermen treffen we nu de voorbereidingen voor de prijsuitreiking in het najaar.

Winnaars van 2021 bekend gemaakt

In 2021 lag de focus van de Wase Erfgoedprijs op cultureel erfgoed. De uitreiking vond plaats op 27 november 2021 in de Paterskerk te Sint-Niklaas. Het publieksproject “Talen kleuren de wereld” van de Bib Sint-Niklaas is bekroond met de hoofdprijs. De erfgoedsite Klingspoor (De Klomp De Klinge vzw en gemeente Sint-Gillis-Waas) en de tentoonstelling “Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu” (Davidsfonds Beveren-Zuid) zijn de andere laureaten. De Prijs van Algemene Verdienste ging naar Anthony Demey. En Red de Oldtimer vzw sleepte de Publieksprijs in de wacht.

Benieuwd wie de genomineerden waren? En wie er in de prijzen viel? We bundelden de hoogtepunten van de avond in een filmpje. Veel kijkplezier!

Over de Wase Erfgoedprijs

Met de Wase Erfgoedprijs willen we de aandacht vestigen op bijzondere projecten over het Wase erfgoed in de ruimste betekenis van het woord. We gaan op zoek naar projecten die in het Waasland of daarbuiten werden gerealiseerd en die op de een of andere manier bijdragen tot de verruiming en de verdieping van de kennis over het Wase erfgoed en de verspreiding ervan naar een breder publiek.

Een vakjury beoordeelt de ingezonden projecten op basis van hun verdienste, hun voorbeeldfunctie, hun vernieuwend karakter en hun maatschappelijke relevantie. Ze bekroont drie laureaten, waarvan één hoofdwinnaar. De laureaten ontvangen elk een bedrag van 500 euro. De winnaar ontvangt een bedrag van 1000 euro: 500 euro als laureaat en 500 euro daarbovenop als winnaarsbonus.

Meer weten? Hou WaseErfgoedprijs.be in de gaten voor het laatste nieuws!