Onder/dak: Thuisverhalen in het Waasland

Binnenkijken bij de buren? Dat kan! In het kader van Erfgoeddag 2024 sloeg de Erfgoedcel Waasland de handen in elkaar met Cultuurtuin WAAS en Avansa Waas-en-Dender. Het videoproject Onder/dak toont hoe enkele Waaslanders die van elders komen hier bij ons een thuis opbouwden. Wat maakt van een huis een echte thuis?

Wat is Onder/dak?

Je weet pas echt wat thuis betekent, als je het ooit hebt achtergelaten. Dat ondervonden Rose, Natalia, Florin en Teodora, vier nieuwe Waaslanders.

In het videoproject Onder/dak laten zij zien hoe ze zich hier thuis voelen. Elk met een eigen verhaal, tonen ze hoe ze zich, met kleine gebaren en dagelijkse gebruiken, een kamer, appartement of huis… eigen hebben gemaakt.

Onder/dak nodigt je uit om stil te staan bij de kleine handelingen en grote rituelen die van een plek een thuis maken.

Hebben je schoenen en sleutels een vaste plek? Zeg je als je thuis komt iets tegen de kat of steek je een kaarsje aan? Hoe maak jij van je huis een thuis?

Erfgoeddag 2024

In 2024 stond Erfgoeddag in het teken van ‘Thuis’. Benieuwd naar het volledige aanbod in het Waasland? Neem dan een kijkje op onze afzonderlijke pagina, mét programmakrant!

De Onder/dak-installatie met filmpjes was op Erfgoeddag te bekijken op drie locaties.

Datum: zondag 21 april

Locaties:

De partners

Onder/dak is een initiatief van de Erfgoedcel Waasland, Cultuurtuin WAAS en Avansa Waas-en-Dender. We werkten dankbaar samen met lokaal bestuur Temse, Op Stoapel vzw, Stad Lokeren, Ontmoetingshuis De Moazoart en Stadsarchief Sint-Niklaas. Film en montage gebeurde door Studio Uncool.

Bovenal willen we Rose, Natalia, Florin en Teodora bedanken om ons te verwelkomen bij hen thuis!