Schatten met pootjes

Goed nieuws voor schattenjagers! De Erfgoedcel Waasland geeft een nieuwe publicatie uit samen met de dertien Wase heem- en oudheidkundige kringen.

Beestige voorwerpen

Elke kring koos één beestig erfgoedvoorwerp uit zijn collectie. Samen onthullen ze vergeten en verborgen stukjes Wase geschiedenis.

Wie herinnert zich nog de laatste smid van Elversele of de laatste schaapherder van Sinaai? Wat gebeurde er vroeger wanneer een koe te veel rapen at of wanneer de Duitse bezetter paarden nodig had? Wat heeft Sint-Antonius te maken met varkens en Sint-Hubertus met hondsdolheid? En hoe wordt het verhaal van Reynaert de Vos levend gehouden in de grensstreek? De schatten met pootjes bieden een antwoord!

Benieuwd? Je vindt jouw gratis exemplaar bij je lokale heemkring op Erfgoeddag, op zondag 23 april. Wees er snel bij, want het is een limited edition

Erfgoeddag gemist? Neem even contact op met de heemkring in jouw buurt of bekijk de digitale versie hier.

Een heemkring, wat is dat eigenlijk?

Heem- en oudheidkundige kringen koesteren de lokale geschiedenis: het verleden, maar ook het heden dat je omringt. De benaming is afgeleid van het Middelnederlandse heem of heim, dat ‘woonplaats’ betekent. Heemkringen bouwen een collectie en archief uit. En ze publiceren en organiseren erop los. Zo gaat de geschiedenis niet verloren.

Het Waasland telt een dertiental heem- en oudheidkundige kringen. De Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas werd in 1861 opgericht. Ze is daarmee één van de oudste historische kringen in Vlaanderen. De meeste heemkringen ontstonden dan weer in de tweede helft van de twintigste eeuw. De meest recente zijn De Klappers uit Belsele. Zij verenigden zich in 2021.

Via deze kaart vind je de heem- en oudheidkundige kringen bij jou in de buurt. Meer verkennen in het Waasland? Neem dan een kijkje op de pagina Erfgoednetwerk.

Boekvoorstelling

Op dinsdag 18 april stelden we het boekje trots voor in Erfgoedhuis Hof ter Welle in Beveren.
 
© Dieter Verschooren voor het Nieuwsblad
 

Erfgoeddag 2023

Op zondag 23 april kan je niet alleen je exemplaar van Schatten met pootjes ophalen, je kan ook meedoen met allerhande beestige activiteiten. Want dit jaar staat Erfgoeddag in het teken van de dierenwereld, ook in het Waasland.

Deelnemen aan een smokkelwandeling, knuffelen met neerhofdieren of ontdekken hoe het zat met duivenmelkers in het Waasland? Dat en nog veel meer! Alle informatie daarover op deze pagina.