Educatie

Nieuwsgierig naar ons aanbod voor scholen? Hou dan deze pagina in de gaten, want de komende beleidsperiode bouwen ze uit tot een echte staalkaart.

Een greep uit ons aanbod

De Erfgoedcel Waasland richt zich specifiek tot leerkrachten en leerlingen met verschillende publicaties:

Deze educatieve scheurkalender vol prikkelende zwart-witfoto’s uit het Wase verleden schotelt leerkrachten doorheen het schooljaar allerhande erfgoedtips en inspirerende voorbeelden voor. Ook maken ze kennis met de vele erfgoedorganisaties waaraan het Waasland rijk is. Het is een inspiratiebron voor tal van boeiende ontdekkingstochten in het Waasland en in de eigen klas. Bekijk de kalender op deze pagina. 

In het kader van Weerbaar Waasland (zie Voorbije projecten) bracht de erfgoedcel een bronnenpakket uit voor leerkrachten. Het helpt je om de lessen over de Eerste Wereldoorlog een lokale, Wase insteek te geven.

Klik hier om het pakket te downloaden.

Dit draaiboek is een praktische handleiding voor een project rond mondelinge geschiedenis in het secundair onderwijs. De erfgoedcel werkte ze samen uit met de Erfgoedcel Mechelen, Lessius Mechelen en FARO.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen via de Bib.

Ben je leerkracht Nederlands in een middelbare school? Deze bundel is voor jou bedoeld! Ze is boordevol suggesties om in de klas creatief aan de slag te gaan met Reynaert en andere schelmenverhalen.

Klik hier om de bundel te downloaden.

Deze bundel bevat het aanbod van Wase erfgoedorganisaties voor het onderwijs, bij datum van publicatie. Laat je inspireren tot allerlei boeiende ontdekkingstochten in het Waasland of in de eigen klas.

Klik hier om de bundel te downloaden.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2008 maakte de erfgoedcel samen met Wase lagere scholen een toffe verjaardagskalender, vol foto’s en weetjes. Per maand stellen leerlingen hun favoriete erfgoed voor.

Klik hier om de verjaardagskalender te downloaden.

In het kader van het project Archief op het spoor (zie Voorbije projecten), ontwikkelde de erfgoedcel een lesbrief voor leerkrachten en een werkkaart voor leerlingen van de tweede graad middelbaar onderwijs.

Bovendien voorzien wij uitleenbare tentoonstellingen en Praatvaliezen voor OKAN-klassen. Neem daarvoor een kijkje op onze pagina Ontleningen.
 

Erfgoeddag 2024

Net zoals tijdens Erfgoeddag 2023 komt er ook in 2024 een heuse ‘Erfgoedweek’ aan die de brug zal slaan tussen erfgoed en het onderwijs. Ook in het Waasland!

Digitale scheurkalender ‘Erfgoed: steengoed!’

De erfgoedcel werkte als partner mee aan de totstandkoming  van deze digitale tool, die je in de les als tussendoortje kan gebruiken.

Om de kalender te bekijken, surf naar www.digitalescheurkalender.com en geef als wachtwoord ‘steengoed’ in.

Meer info over de digitale scheurkalender vind je op de website van FARO.

Energie in het Wase landschap
 

Aan de hand van 3 educatieve bundels ondersteunt ‘Energie in het Wase landschap’ leerkrachten uit het secundair onderwijs bij het werken rond het thema duurzame energiewinning.

Erfgoedwijs

Erfgoedwijs is een deelsite van KlasCement en is er voor leerkrachten die erfgoed willen inzetten in hun klas. De deelsite bundelt alle leermiddelen die verbonden zijn aan erfgoed: infopakketten, uitstappen,  databanken en nog veel meer.

Archief voor het Onderwijs

Op dit educatief webplatform kan je als leerkracht uit het leerplichtonderwijs terecht voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas.

Cultuurkuur

Wil je een cultuureducatief project organiseren met je klas? Op school of op locatie, van workshop tot voorstelling, van kleuter- tot hoger onderwijs. Op Cultuurkuur vind je zeker een (erfgoed)activiteit op maat.

Lespakket ‘Erfgoed in het Waasland’ (in ontwikkeling)

In het kader van haar stage bij de Erfgoedcel Waasland ontwikkelt Kayna Geusens momenteel een lespakket voor het secundair onderwijs. Momenteel loopt er hierover een bevraging die zich richt naar Wase leerkrachten van de eerste graad.