Erfgoeddag 2022 - Registreer nu je activiteit

Een klas in de Stedelijke Basisschool Spoele te Lokeren, jaren 1960. Erfgoedbank Waasland: privécollectie Dirk Vercauteren.

‘Erfgoeddag maakt school’ is het thema van Erfgoeddag ’22. Op zondag 24 april is er het gekende publieksevenement, terwijl er in de week van 25 t.e.m. 29 april een heuse Erfgoeddag-week voor leerlingen en leerkrachten van het lager en secundair onderwijs volgt. Tot 14 januari kan je je activiteiten registreren via inschrijven.erfgoeddag.be . Meer info over inschrijven (hoe, wat, wanneer) vind je hier.

Erfgoeddag maakt school!

Iedereen heeft wel ‘iets’ met school: een schoolverleden – pittig of niet – hebben we immers allemaal. De tijd die we op school doorbrachten verbindt ons: door wat we daar geleerd hebben, maar ook de verhalen en tradities die aan het schoolleven gekoppeld zijn. Kijk maar naar oude schoolfoto’s, en je wordt al snel overspoeld door herinneringen.

Wie was Chrysostomos en vanwaar komt de traditie die zijn naam draagt? Waarom is leren in ons land een plicht? Hoe zat het weer met de Schoolstrijd? Hoe sterk verschilt de leerstof en de manier waarop die gegeven wordt met die van onze grootouders? Huishoudkunde: hoe leer(de) je dat? Enzovoort. Op deze vragen krijgt het publiek een antwoord, op Erfgoeddag.

Een week lang plezier

Erfgoeddag editie 2022 breidt uit met een hele week. Ze nodigt alle leerlingen, leerkrachten en directies uit om een week lang – van maandag 25 tot vrijdag 29 april 2022 – erfgoed in het voetlicht te plaatsen op school. Samen met lokale erfgoedpartners kunnen scholen het erfgoed op school belichten. Dat is vaak veel rijker dan gedacht. Laat het erfgoed dat dichtbij de leerlingen staat aan bod komen, of ga dieper in op het erfgoed in de buurt. Leerlingen, leerkrachten en directies maken en bepalen het (school)leven van nu. En dus zijn zij op hun beurt erfgoedmakers.

‘Erfgoedklasbakken’ gezocht

Tijdens de Erfgoeddag-week willen we je uitnodigen zélf naar een klas te trekken. We moedigen iedereen in je organisatie aan om een verhaal te brengen in de klas op een lagere of secundaire school: op een lesuurtje tijd. Gratis, én met een uniek aanbod. Je kan een gepassioneerd verhaal brengen, een interactieve les met verschillende werkvormen presenteren of bijvoorbeeld een interessante debatoefening voeren. Interesse? Hier lees je er meer over .

Ben je zelf leerkracht? 

Laat dan gedurende 1 lesuur je klas overnemen door een erfgoedklasbak. Hier lees je er meer over.

Over Erfgoeddag

Ook in onze regio zullen we Erfgoeddag vieren. Benieuwd? Hou de komende maanden onze website en nieuwsbrief in de gaten.

Wil je meer weten over Erfgoeddag en de voorbije edities in het Waasland, neem dan een kijkje op onze afzonderlijke pagina.

Wist je dat de erfgoedcel al jaren werkt met scholen en rond onderwijs? Op de pagina Educatie zetten we ons aanbod uiteen.