Erfgoeddag 2022

Een klas in de Stedelijke Basisschool Spoele te Lokeren, jaren 1960. Erfgoedbank Waasland: privécollectie Dirk Vercauteren.

Op zondag 24 april 2022 duikt de cultureel-erfgoedsector in het thema ‘school’.

Erfgoeddag maakt school!

Iedereen heeft wel ‘iets’ met school: een schoolverleden – pittig of niet – hebben we immers allemaal. De tijd die we op school doorbrachten verbindt ons: door wat we daar geleerd hebben, maar ook de verhalen en tradities die aan het schoolleven gekoppeld zijn. Kijk maar naar oude schoolfoto’s, en je wordt al snel overspoeld door herinneringen.

Wie was Chrysostomos en vanwaar komt de traditie die zijn naam draagt? Waarom is leren in ons land een plicht? Hoe zat het weer met de Schoolstrijd? Hoe sterk verschilt de leerstof en de manier waarop die gegeven wordt met die van onze grootouders? Huishoudkunde: hoe leer(de) je dat? Enzovoort. Op deze vragen krijgt het publiek een antwoord, op Erfgoeddag.

Een week lang plezier

Erfgoeddag editie 2022 breidt uit met een hele week. Ze nodigt alle leerlingen, leerkrachten en directies uit om een week lang – van maandag 25 tot vrijdag 29 april 2022 – erfgoed in het voetlicht te plaatsen op school. Samen met lokale erfgoedpartners kunnen scholen het erfgoed op school belichten. Dat is vaak veel rijker dan gedacht. Laat het erfgoed dat dichtbij de leerlingen staat aan bod komen, of ga dieper in op het erfgoed in de buurt. Leerlingen, leerkrachten en directies maken en bepalen het (school)leven van nu. En dus zijn zij op hun beurt erfgoedmakers.

Erfgoeddag in het Waasland

De coördinatie van Erfgoeddag in Vlaanderen is in handen van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Ook in onze regio zullen we Erfgoeddag vieren. Benieuwd? Hou de komende maanden onze website en nieuwsbrief in de gaten.

Neem ook al een kijkje op onze pagina Educatie voor ons aanbod voor scholen.