Erfgoeddag

Erfgoeddag is de hoogdag van de cultureel-erfgoedsector.

De cultureel-erfgoedgemeenschap toont zich elke eerste zondag na de paasvakantie van haar allerbeste kant. Archieven, musea en erfgoedverenigingen openen dan de deuren. Als bezoeker kan je smullen van tentoonstellingen, rondleidingen, demonstraties en allerhande andere activiteiten. Het doel van al die inspanningen? De aandacht vestigen op de rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is.

Erfgoeddag is niet te verwarren met Open Monumentendag, die in het teken staat van onroerend erfgoed zoals monumenten en landschappen. Voor meer uitleg over de verschillende soorten erfgoed, zie de pagina Over ons.

Erfgoeddag 2022

Op zondag 24 april 2022 duikt de cultureel-erfgoedsector in het thema ‘school’. Ook in het Waasland zetten we die dag het schoolerfgoed centraal. Tegelijk nodigen we alle leerlingen, leerkrachten en directies uit om op school kennis te maken met erfgoed. Lees er alles over op onze pagina voor deze editie.

Organisatie

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

Erfgoedcellen nemen de rol op van regionale coördinator. Voor de Erfgoedcel Waasland geldt dat al sinds haar oprichting in 2005. Wij zetten mee de schouders onder regionale samenwerking in het Waasland. Dankzij het Wase erfgoednetwerk is er elke Erfgoeddag weer heel wat moois voor te schotelen aan het publiek. Dat moois verzamelen we jaarlijks in een regiobrochure.

Voorbije edities

Erfgoeddag staat in het teken van wisselende jaarthema’s. Zo ontstaan er telkens boeiende samenwerkingen tussen diverse erfgoedspelers en tal van andere partners en sectoren.

2021 – De nacht

2020 – Vond niet plaats door de coronacrisis

2019 – Hoe maakt u het? > Download onze regiobrochure.

2018 – Kiezen > Download onze regiobrochure.

2017 – Zorg > Download onze regiobrochure.

2016 – Rituelen > Download onze regiobrochure.

2015 – Erf! > Download onze regiobrochure.

2014 – Grenzeloos > Download onze regiobrochure.

2013 – Stop de tijd! > Download onze regiobrochure.

2012 – Helden > Download onze regiobrochure.

2011 – Armoe troef > Download onze regiobrochure.

2010 – Fake? > Download onze regiobrochure.

2009 – Uit vriendschap!?

2008 – Wordt verwacht

2007 – Niet te schatten

2006 – In kleur > Download onze regiobrochure.

2005 – Gevaar! > Download onze regiobrochure.