Waas Erfgoedcafé

Sinds 2019 organiseert de Erfgoedcel Waasland samen met Erfpunt het Waas Erfgoedcafé. Dit vindt jaarlijks plaats. Zet jij je in voor erfgoed in het Waasland? Schuif dan gezellig aan tafel en denk samen met ons over allerhande thema’s. Zo bepaal je mee de toekomst van erfgoed in onze regio.

Waas Erfgoedcafé 2022

Het Waas Erfgoedcafé vindt dit jaar plaats op donderdag 23 juni, in Het Vagevuur in Lokeren.

Ditmaal zijn er drie thematafels:

  • “Funerair erfgoed”
  • “Erfgoededucatie”
  • “Landschapskarakterisatie”

Elke deelnemer kiest twee van de drie tafels.

Praktisch

Organisatie: Erfpunt en de Erfgoedcel Waasland

Datum: donderdag 23 juni 2022, vanaf 19:00 uur

Plaats: Het Vagevuur (Kazernestraat 7, 9160 Lokeren)

Gratis, met inschrijving vooraf. De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf in als je zeker wilt zijn van een plaatsje. Tot snel!

Vorige edities

Het eerste Wase Erfgoedcafé vond plaats op 10 oktober 2019, in De Fabrieck in Sint-Niklaas. In twee vragenrondes dachten we na over allerhande thema’s: van het ondersteuningsbeleid van de erfgoedcel en Erfpunt, tot de gedeelde communicatie. De input van de deelnemers voedde de aanvraag van de Cultureel-Erfgoedconvenant van de erfgoedcel en het beleidsplan van Erfpunt, beiden voor de beleidsperiode 2021-2026.

In 2020 kon er door corona geen Waas Erfgoedcafé plaatsvinden. In 2021 vond de tweede editie plaats op 30 september, in Brouwerij The Musketeers in Sint-Gillis-Waas. Er waren drie thematafels: “Erfgoed voor één dag” (over eendagsevenementen rond erfgoed); “Erfgoed is leren” (over het vormingsaanbod); “Erfgoed en religie” (over kerkelijk erfgoed). De erfgoedcel en Erfpunt namen drie concrete acties op binnen hun (samen)werking, die mee ingegeven zijn door de inbreng van het Wase erfgoedveld tijdens dit café:

  • De Erfgoedcel Waasland en Erfpunt stemmen hun vormings- en  opleidingsaanbod bij elkaar af en streven naar een complementair aanbod. Dit aanbod helpt de erfgoedspelers om te groeien in de verdere professionalisering van hun erfgoedwerking.
  • De Erfgoedcel Waasland en Erfpunt grijpen de opportuniteit aan die de nieuwe visienota rond de herbestemming van parochiekerken biedt om samen te werken rond het kerkelijk erfgoed. Ze plannen een studiedag rond de visienota en de situatie in het Waasland en trachten een overkoepelend en multidisciplinair overleg op te starten rond de materie. Dit initiatief sluit aan bij de bestaande dienstverlening die beide organisaties aanbieden rond religieus erfgoed.
  • De Erfgoedcel Waasland en Erfpunt zetten bij de eendagsevenementen zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag verder in op regionale promotie en communicatie. Daarnaast zetten ze in de communicatie als bij eventuele regionale activiteiten in op de verjonging van het publiek bij deze activiteiten.